News Update :

SARAWAK KOLOK MEE

May 15, 2010

Salam santai.
Kali ini saya nak promosi makanan Sarawak yang terkenal dan sederhana, mungkin juga sebagai informasi  untuk teman-teman blogger. Kebetulan ada permintaan dari sahabat blogger Indonesia (Alkatro) agar saya posting tentang Sarawak Kolok Mee.
Kolok Mee adalah makanan yang sangat sinonim dan digemari masyarakat Sarawak, malah siapa saja yang pernah ke negeri Sarawak akan menganggap kolok mee sebagai makanan yang sangat popular diseluruh Sarawak.

Pada asalnya Kolok Mee adalah makanan masyarakat Tionghua yang mudah disediakan, masyarakat Tionghua adalah penduduk utama dan kedua terbesar di negeri Sarawak setelah masyarakat Dayak.

Meskipun Kolok Mee adalah hidangan yang ringkas dan mudah, namun terdapat tips and trick yang tersendiri, dengan langkah-langkah penyediaan yang menarik untuk menghasilkan rasa yang lebih authentic dan Sarawakian…haha

Free Image HostingHidangan Kolok Mee biasanya ditambah dengan ayam, seafood, cendawan, hirisan daging atau char siew (non-Halal).  dan dihidang bersama sup yang diasingkan.
Sebenarnya Kolok Mee tidak sama dengan Wanton mee atau Hakka mee. Cuma ada sedikit persamaan dengan Kampua mee yang terkenal dikalangan masyarakat Foo Chow di Bandar Sibu. Namun Kampua mee dihidang dengan cara dan bahan yang berbeda dengan Kolok Mee.

Free Image Hosting

Kolok Mee is a type of noodle dish commonly found in Sarawak. It is served throughout the day - for breakfast, lunch or even supper. It is made of egg noodle, blanched in water that looks like instant noodle and served in a light sauce with some condiments like shredded beef.

Informasi untuk pengunjung:
Sarawak Kolok Mee terdapat dalam versi Halal dan non-Halal.
nyam,nyam...nyamm

Share this Article on :

39 comments:

akuvision said...

huhuhu..sodap tu mee kolok

tehr said...

pernah makan kolok mee ni
tapi aku lebih suka mihoon goreng je...

Dimas said...

waduh pagi2 kesini jadi ngiler, pas banget blum makan...

Artikel Internet Online said...

enaknyaaaaa, ada dagingnya juga.
bang, pesan seporsi dunk hue..hue..

BRI Jakarta Veteran said...

mau donk mas Basri he3...

al-basri said...

@akuvision:
jemput makan..hehe
datanglah ke Sarawak,terima kasih


@tehr:
saya juga suka beehoon goreng, tapi lebih suka kolok mee..
terima kasih

al-basri said...

@Dimas:
wah.. kebetulan ya,
jemput makan bersama..hehe
terima kasih sob.

al-basri said...

@Artikel Internet Online:
haha..kalau bisa di sms pasti saya kirim seporsi utk sobat. nikmati aja gambarnya ya..
terima kasih

al-basri said...

@BRI Jakarta Veteran:
hehe..gimana ni, jemput datang pakai Airasia.
ada 'special kolok mee' sedang menunggu..

terima kasih

alkatro said...

wah wah terimakasih sekali sobat informasinya,
nyam nyam nyam dari gambarnya sudah terlihat lezat banget... mau, mau, mau.. he he

lina@women's perspectives said...

Tampilannya menarik sekali, membuat lapar :D

Seri Bahasa said...

di lihat memang enak sebab bahan2nya banyak terutama ada daging dan sayuran. di sabah sepertinya belum ada seperti ini.

Miss D said...

never eat mee kolok...hahaha...
pity me~~~~

Ipin's cool said...

wah enak juga kelihatannnya kolok mie,

hanumuslemh said...

heeemmm... membuat lapas saja...

Akhmad Syaiful said...

wah enak nich. kolokmee dengan kolokee makanan china beda yach

iswady said...

wow sedapnya. bagi donk

al-basri said...

@Alkatro:
dapat juga menikmati gambarnya..hehe
terima kasih sob

al-basri said...

@lina@women's perspectives:
sesekali mau juga saya posting tentang makanan, biar teman-teman terasa lapar diblog saya.

terima kasih Lina.

al-basri said...

@Seri Bahasa:
Seri, dicuba pun enak juga. tapi di Sarawak semua makanan tidak pedas. boleh juga berkunjung ke Sarawak kalau Seri nak cuba.

terima kasih

al-basri said...

@Miss D:
just touch the pic and feel the taste...
have a good time.tq

al-basri said...

@Ipin's cool:
belum coba, belum tau sob..haha
terima kasih

al-basri said...

@hanumuslemh:
hmmm.. nikmati auranya
terima kasih

al-basri said...

@Akhmad Syaiful:
Masyarakat Cina ada banyak variasi makanan mee, dan kolok mee adalah satu daripadanya.
terima kasih

@iswady:
silahkan mencicipnya sob..haha
terima kasih

mahira oya said...

promosi jer ke..banje ah..hehe

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

xpernah makan..tapi bentuk mee tu macam mee magie ek...pasti sangat sedap tu...nak sikit..belanje lah..hehe

Ferdinand said...

Waduh enak banget tuh kayanya hho........thnx review'y Sob...

al-basri said...

@mahira oya:
sesekali nak juga promosi..hehe
datanglah ke Sarawak.
terima kasih sudi menjenguk disini.

al-basri said...

@❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤:
ya, memang nampak macam mee maggi dan lembut.
nak saya hantar pakai email...haha
dijemput ke Sarawak, terima kasih

al-basri said...

@Ferdinand;
lebih enak waktu begini ya, selamat makan siang sob.
terima kasih

oempak said...

yummy.. looks delicious, wish I was there :(

Risma Hutabarat said...

Makanan yang harus dicoba kalau kebetulan sedang melancong ke Serawak. Kelihatannya sedap sekali ya, bang Alan :)

Mommy Mayonnaise
Female Stuffs
Blog Perempuan Rumahan
Cerita Film

pengumpulblog said...

Kolok mee sedap dimakan senang dimakan. kalau makan gereni kenyang. hahaha...

Becca said...

emm....sedapnyer. tiap kali buka blog ktk tok, pasti lapar nangga kolok mee. boleh order sik?

al-basri said...

@oempak:
thank you my dear friend.

al-basri said...

@Risma Hutabarat:
Risma, bisa saja kok.
ditunggu kedatangan ke Sarawak.

terima kasih

al-basri said...

@pengumpulblog:
benar sekali...terima kasih

al-basri said...

@Becca:
haha..saya yg nak order.
buat kolok mee utk kita...

terima kasih komentar

Harun supriatna said...

wow enak nih kayanya mau donk.....

Post a Comment

 

© Copyright al-basri 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.