June 25, 2010

Ayam Pansuh | Makanan Masyarakat Dayak

Salam,
Berpetualang ke blog Mbak Nura di Saudi Arabia, terjumpa nama makanan yang agak asing bagi saya. Ternyata banyak juga makanan orang Indonesia yang saya tidak tahu.

Sambil terbayang keenakan ‘Batagor’. saya ingin juga perkenalkan Ayam Pansuh, makanan masyarakat Dayak yang sungguh terkenal di Sarawak. Biar sama-sama kita terliur..haha

Meskipun Perayaan Gawai Dayak sudah berlalu, tapi Ayam Pansuh boleh dinikmati di restoran-restoran seluruh Sarawak. Kerana Ayam Pansuh memang turut digemari oleh masyarakat lain di Malaysia umumnya.

Ayam Pansuh, atau 'Manok Pansuh' dalam bahasa Dayak dimasak dalam buluh sepertimana cara tradisional, dan ini yang mengekalkan aroma dan nilai keasliannya.

Bila disebut masak dalam buluh (buluh = bambu bahasa Indonesia), pasti kita terbayang betapa enaknya Ayam Pansuh. Jika berkunjung ke Sarawak, jangan lupa mencuba makanan Dayak yang terkenal ini.

nikmatilah gambar ini...hmmm

...lebih enak dari KF*, nyam..nyam...

Untuk menambah rasa terliur, 
silakan menikmati Batagor di blog Mak Nura , Happy Blogging...

photo credit to link

9 comments:

  1. walah sahabat ... jadi bertambah lapar nih !

    ReplyDelete
  2. nyam-nyam... salam bro, teringat saya masakan ni waktu duduk di kampung dulu. Bila makan nasi campur lauk ni sampai sup penuh pinggan, isinya yang lembut dgn daun ubi...... wah.... aduh, lapar... lapar... tau mana tempat ada jual ni tak? hehehe......

    ReplyDelete
  3. @thomas:
    terima kasih komentar.

    ReplyDelete
  4. @BRI Jakarta Veteran:
    terima kasih komentarnya.

    ReplyDelete
  5. @Apai Ngelai:
    nampaknya Apai biasa dengan ayam pansuh,
    ada beberapa restoran di kuching yang hidangan ini. terima kasih

    ReplyDelete
  6. pernah menikmatinya ketika bertugas di sarawak - memang sedap

    catatan baru saya: Kisah Rumah Tangga

    ReplyDelete
  7. @tehr;
    wah..rupanya saudara biasa di Sarawak, pasti banyak makanan masyarakat Sarawak yang dah di cuba.

    ReplyDelete